Didactiek
“SYMBIOSE zorgt niet alleen voor samenhang op inhoud. De diagnostische vragen zijn ook refresh-momentjes: om voorkennis rond belangrijke biologische concepten naar boven te halen en te activeren.”
Beeldrijke intro’s
Elk hoofdstuk start met een beeldrijke introductie. Kleurrijk beeld trekt de aandacht en bijschriften maken nieuwsgierig en activeren aanwezige voorkennis rondom het thema. De inleiding onthult de rode draad van het komende hoofdstuk.
In de inhoudsopgave is te zien hoe de inhoud over het thema verdeeld is. Iconen geven aan welke biologische organisatieniveaus er in het thema aan bod komen. Hier zijn dat cellen, organen en organismen.
“Een paragraaf opent altijd met de leerdoelen: dit is wat je gaat leren. Maar ook de afbeeldingen, schema’s en mini-samenvattingen helpen bij het ordenen van kennis.”
Meerdere leerstijlen aanspreken
Om belangrijke onderwerpen te introduceren gebruiken we meerdere invalshoeken. Tekstuele uitleg gaat altijd samen met een verklarende illustratie met een uitgebreid bijschrift. Vaak in combinatie met een video in de digitale omgeving. Een multimediale aanpak die meer leerstijlen bedient en begripsvorming goed ondersteunt.
De BIO-WEETJES koppelen de inhoud met de leefwereld van de leerlingen. Zo ervaren ze dat biologie ook voor hen relevant is.
“De diagnostische tussenvragen houden de leerling bij de les, halen voorkennis op en leggen verbanden met eerder besproken biologische concepten.”
Ondersteuning bij het leren
Elk hoofdstuk sluit af met een invulbare mini-samenvatting. Een enorme steun bij het ordenen van de nieuwe kennis. In het boek heeft elk hoofdstuk een direct leerbare begrippenlijst. De online omgeving van SYMBIOSE voegt daar nog een digitale begrippentrainer aan toe zodat iedereen regelmatig kan oefenen. Vanuit het leerwerkboek wordt daar dan ook regelmatig naar verwezen.
“De mini-samenvattingen zijn echt een vondst. Het ordenen en schrijven helpt enorm bij het leren! Ik gebruik de pdf’s uit de digitale omgeving ook als placemat-opdracht in de klas. De leerlingen vinden dat fijn want ze leren tijdens het maken zelf.”
Ecologisch denken
De impact van de menselijke soort op onze planeet is nog nooit zo groot geweest. Ons gedrag heeft direct effect op onze leefomgeving. Dit leidt vaak tot maatschappelijke discussies. Om school, vak, maatschappij en leerling dichter bij elkaar te brengen, is ecologisch denken onderdeel van de aanpak van SYMBIOSE.
Elke paragraaf sluit af met een ecologisch denken-opdracht passend bij het thema. Daarnaast ondersteunen we docenten met relevante BIOFACTS (zie afbeelding). Deze zijn altijd actueel en gekoppeld aan een paragraaf in SYMBIOSE. Ze bieden een korte actuele tekst, een link naar de bron en/of video en website. Enkele vragen bieden een handvat om er in de klas met leerlingen over in gesprek te gaan. Zo kan SYMBIOSE je als docent ontzorgen.
“Deze BIOFACTS zijn erg bruikbaar om vanuit de actualiteit met leerlingen in gesprek te gaan over biologie in hun dagelijks leven. Het verbindt school, vak en maatschappij.”
Digitale meerwaarde
Digitaal werken levert niet altijd het beste leerrendement. Leren werkt prima via het leerwerkboek zelf. Maar digitaal heeft ook goede kanten. Efficiëntie en tijdwinst voor docenten en mogelijkheden om zelfstandig en zelfverantwoordelijk leergedrag bij leerlingen te stimuleren. Bij SYMBIOSE bepaal je zelf hoe blended of hybride je wilt werken.
Enkele voordelen van digitaal: directe feedback op de opdrachten (hoger leerrendement), een digitale zelftest bij elk hoofdstuk, ingevulde mini-samenvattingen om klassikaal na te kijken, snelstart-powerpoints en toetsvragenbanken voor docenten, video’s die al klaar staan en resultatenoverzichten per groep/leerling.